Conform unui nou studiu, câmpul magnetic al Lunii a durat cu un miliard de ani mai mult decât se credea anterior
Prelungirea vieţii câmpului magnetic poate furniza indicii despre modul în care corpurile mici pot genera câmpuri magnetice, scrie Science News.
Sonia Tikoo, co-autoare a studiului şi savant la Universitatea Rutgers din New Brunswick, New Jersey, susţine că „un câmp magnetic protejează atmosfera unei planete sau a unui satelit natural, iar atmosfera protejează suprafaţa”.
Aşadar, din cunoştinţele dobândite cu ajutorul noului studiu, câmpul magnetic al Lunii a existat de acum 4,25 de miliarde de ani până acum 2,5 miliarde de ani, pierzând din intensitate odată cu trecerea timpului. La doar 1% din masa Terrei, Luna s-a răcit prea repede pentru a menţine un miez cald – esenţial pentru existenţa câmpului magnetic.
Credit: NASA
Cercetătorii au ajuns la concluzia că Luna a avut câmp magnetic în urma analizării unei roci (imaginea de mai sus) de acum 2,5 – 1 miliard de ani adusă de misiunea Apollo 15 din 1971. Aceştia au aflat că roca este magnetizată, astfel se poate spune că satelitul natural avea un câmp magnetic la momentul formării rocii.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Luna are suficienta gheata pentru a sustine viata
Astronomii au descoperit cel mai mare câmp magnetic din Univers