O nouă descoperire excepţională a astronomilor: cea mai apropiată stea asemănătoare soarelui nostru poate avea planete cu viaţă
Tau Ceti este o pitică galbenă care se găseşte la doar 12 ani lumină de Terra, iar proximitatea şi luminozitatea sa dau speranţe în ceea ce priveşte descoperirea vieţii extraterestre, relatează Science Alert.
Noi progrese în tehnologie i-au permis echipei de cercetare condusă de Fabo Feng de la Universitatea Hertfordshire să observe cu detaliu mai mare cele patru lumi care orbitează steaua Tau Ceti. Feng precizează că „ne apropiem din ce în ce mai mult de a determina toţi parametrii necesari pentru a observa planetele similare Pământului”.
Două dintre aceste planete sunt super-Pământuri (planete cu masa mai mare decât a Terrei), care se află la marginile zonei habitabile a stelei, zona unde poate exista apă lichidă, deci, probabil şi viaţă.
Celelalte două, mai mici, se găsesc dincolo de această zonă, mai aproape de stea. Deşi nu pot avea apă lichidă, sunt printre cele mai mici planete, apropiate de dimensiunile Pământului, având doar 1,7 din masa Terrei.
Totuşi, cercetătorii susţin că nu trebuie să ne facem prea mari speranţe, întrucât sistemul solar este înconjurat de un inel de detritus cosmic de dimensiuni imense, astfel planetele se pot afla sub un bombardament intens cu asteroizi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Descoperire neaşteptată: o stea vecină deţine o planetă ca ar putea susţine viaţa
Lungul drum spre Terra 2. Planetele care pot fi considerate „al doilea Pământ”
Astronomii au descoperit o planetă aproape identică cu Pământul