Prototipul, de dimensiune de circa un centimetru pătrat, se pune pe piele şi foloseşte un câmp electric pentru a transmite gene care vor crea anumite celule din cele ale pielii care ajută la repararea ţesutului afectat, scrie Science Alert.
Chandan Sen, unul dintre autorii studiului, a precizat că „prin utilizarea nanocipului, organele compromise sau afectate pot fi vindecate. Am demonstrat că pielea este un teren fertil unde putem creşte elemente pentru fiecare organ”.
În timpul testelor pe animale, cercetătorii au putut folosi TNT pentru a reprograma celulele pielii din exteriorul membrelor accidentate pentru a deveni vase de sânge care sunt esenţiale pentru un flux normal de sânge prin corp.
În doar o săptămână, vasele de sânge active au apărut în membrele afectate, iar în următoarea săptămână acestea au fost vindecate complet. De asemenea, celulele nervoase generate în laborator cu ajutorul aceleiaşi tehnici au ajutat un şoarece să îşi revină în urma unui accident vascular cerebral.
Sen precizează că tehnica „a funcţionat 98% din timp. Cu această tehnologie, putem transforma celulele pielii în elemente ale oricărui organ cu o simplă atingere”.
Alţi oameni de ştiinţă investighează moduri de reprogramări ale celulelor care pot repara ţesut, dar această tehnică iese în evidenţă întrucât sare pasul intermedial de a crea celule stem pluripotente. În acest caz, celule pielii devin direct alte celule datorită eliberării de gene şi a unui impuls electric.
Tehnologia TNT este alcătuită din două componente: nanocipul propriu-zis care se pune pe piele şi încărcătura bologică ce stimulează ţesutul de dedesubt.
Trebuie menţionat că această tehnică este doar la început şi mai este cale lungă până când poate fi folosită în siguranţă în corpul nostru, dar cercetătorii continuă să îmbunătăţească procedura, iar anul viitor vor avea loc primele teste clinice pe oameni.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Viitorul este aici! Cercetătorii au inventat un cip care poate fi implantat în creier
Un cip electronic simulează funcţiile neuronilor umani
Inovaţie tehnologică de proporţii: primul cip pentru computer fără semiconductori