Home » Stiinta » Nimeni nu ştie cum aceste particule se organizează singure: descoperirea întâmplătoare şi bizară a savanţilor

Nimeni nu ştie cum aceste particule se organizează singure: descoperirea întâmplătoare şi bizară a savanţilor

Autor: Alexandru Voiculescu 08.06.2017
Nimeni nu ştie cum aceste particule se organizează singure: descoperirea întâmplătoare şi bizară a savanţilor
Savanţii au observat că „superzăbrelele” se pot forma într-un mod incredibil în timpul sintezei nanocristalelor. Această descoperire accidentală înseamnă că poate exista abilitatea de a forma noi materiale în câteva secunde în loc de câteva zile.

Unele dintre cele mai mici cristale din lume pot forma superzăbrele, elementele de bază în construirea materialelor revoluţionare. Aceste cristale sunt numite şi „atomi artificiali”, pentru că se pot organiza în structuri care seamănă cu moleculele, scrie Futurism.

Savanţii de la SLAC National Accelerator Laboratory (SLAC) şi de la Universitatea Stanford au observat că aceste nanocristale formează singure superzăbrele, chiar în sinteza de rutină a nanocristalelor. De asemenea, se formează extrem de rapid.

Aceste observaţii, primele de acest fel, vor ajuta savanţii să adapteze şi să îmbunătăţească procesul de asamblare şi pot crea noi materiale în diverse scopuri, de la celule solare la circuite optice.

Timp de câteva decenii, savanţii au creat nanocristale în laborator. Aceste cristale au deseori proprietăţi neobişnuite şi fascinante care variază în funcţie de compoziţie, formă şi dimensiune. Superzăbrelele reprezintă structura ordonată a nanocristalelor şi preiau unele dintre proprietăţile acestora.

Liheng Wu, cercetătorul care a fost primul care a observat acest proces, a precizat că „odată ce am înţeles sistemul am realizat că procesul poate fi mai general decât am crezut iniţial. Am demonstrat că procesul nu se limitează doar la metale, ci poate fi extins şi la materiale semiconductoare şi foarte probabil la un set mult mai larg de materiale”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Grafenul – materialul revoluţionar care va transforma secolul al XXI-lea

Cercetătorii au reuşit să capteze pentru prima dată structura 3D a nanoparticulelor – VIDEO

Reuşită tehnologică extraordinară: termometrul de nanodiamant poate lua temperatura din interiorul unei celule vii!

”Aurul nebunilor”, alternativa ieftină şi mai puternică la actualele baterii