Acest studiu poate schimba înţelegerea noastră cu privire la această boală, de la maladia care distruge memoria la ideea că distruge mecanismele de amintire, scrie Science Alert.
Rezultatele au fost obţinute prin experimente ce includ compararea răspunsurilor la şoarecii sănătoşi cu cele ale şoarecilor care prezintă o versiune a bolii umane Alzheimer.
Prima dată, creierul şoarecilor a fost determinat să strălucească în galben în timpul stocării memoriei şi roşu în timpul amintirii. Apoi, şoarecii au fost expuşi la mirosul lămâii urmat de un şoc electric, asociind astfel cele două evenimente.
O săptămână mai târziu, au fost expuşi din nou la mirosul de lămâie: strălucirile galben şi roşu ale şoarecilor sănătoşi s-au suprapus, exprimând frica, indicând că aceştia accesează amintirea corectă.
Totuşi, la şoarecii cu Alzheimer luminile au apărut în regiuni diferite, iar şoarecii erau indiferenţi, indicând că amintirea provenea din regiunea greşită a creierului.
Apoi, echipa condusă de Christine A. Denny a folosit un cablu de fibră optică pentru a aprinde un laser albastru în creierul şoarecilor. Acest procedeu a reactivat legătura între mirosul de lămâie şi şocul electric, determinând apariţia fricii şi la aceşti şoareci.
Rămâne de văzut însă dacă acest procedeu este valabil şi pentru oameni, în condiţiile în care oamenii pierd neuroni cu o rată mai mare ca şoarecii odată cu apariţia bolii Alzheimer.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Noul tratament care inversează efectele bolii Alzheimer
Mare descoperire a cercetătorilor italieni: acum se ştie cauza apariţiei bolii Alzheimer