Deşi în prezent există pe piată nenumăraţi adezivi pentru repararea ţesutului uman, însă nu duritatea lor este precară. De asemena aceştia nu pot fi folosiţi pe răni care sângerează sau sunt fragile, notează The Guardian. Însă în prezent cercetătorii susţin că au rezolvat această problemă cu ajutorul limacsilor. ,,Practic putem rezolva toate problemele impuse de adezivii din prezent,” a declarat Juanyu Li, principalul autor al studiului.
Mucusul limacşilor este compus dintr-o substanţă vâscoasă ce conţine proteine cu încărcatură pozitivă. Li şi echipa sa au înercat să creeze o versiune asemănătoare în laborator utilizând polimeri încărcaţi pozitiv şi o bază de hidrogeluri.
Polimerii au format legături cu hidrogelurile şi suprafaţa ţesutului pentru a acţiona ca un adeziv pentru răni, de asemenea hidrogelul a ajutat şi la prevenirea crăpării adezivului. În urma testelor de laborator experţii au observat că adezivul aderă atât pe pielea de porc cât şi pe cartilaje, inimă, artere şi ţesutul ficatului, rezistenţa sa fiind mult mai puternică decât cea a adezivilor de pe piaţă. De asemenea experţii au testat adezivul şi pe o inimă de porc prin care era pompat sânge, chiar şi pe o suprafaţă umedă adezivul a avut acelaşi efect.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: