Exploziile de radiaţii gamma sunt cunoscute ca fiind cele mai intense, câştigându-şi renumele de „moartea din spaţiu” – evenimente galactice atât de violente încât intensittea lor este întrecută numai de Big Bang, relatează Science Alert.
Eleonora Troja, cercetătoare la Universitatea Maryland şi membra echipei de astronomi, a precizat că „exploziile de radiaţi gamma sunt evenimente catastrofale, asociate exploziilor stelelor masive, de 50 de ori dimensiunea soarelui nostru. În câteva secunde, procesul poate emite cantitatea de energie a unei stele de mărimea soarelui nostru în întreaga sa viaţă”.
Credit: Nathaniel Butler/ASU
Evenimentul, denumit GRB 160625B, poate ajuta cercetătorii să înţeleagă mai bine cum exploziile de radiaţii gamma apar. Savanţii consideră că acestea au loc atunci când o stea colapsează pentru a deveni o gaură neagră. Pe măsură ce procesul are loc, jeturile de particule sunt expulzate dintr-o dată, dar până acum, cercetătorii nu ştiau dacă jeturile sunt controlate de materie sau de câmpul magnetic. Noul studiu sugerează un compromis între cele două. Troja precizează că „am găsit dovezi pentru ambele modele, sugerând că jeturile exploziei de radiaţii gamma au o natură hibridă. Jeturile sunt la început magnetic, dar pe măsură ce cresc, câmpul magnetic se degradează. Materia îi ia locul, dominând jeturile, deşi câteodată există vetigii ale câmpului magnetic”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cel mai puternic val de radiatii gamma detectat vreodata
Big Bang sau… altceva? Ce a fost înainte de Univers
Astronomii au descoperit cel mai mare câmp magnetic din Univers
Astronomii au descoperit cel mai MARE obiect din Univers. El a fost denumit „The BOSS Great Wall”