Descoperire remarcabilă a savanţilor la marginea sistemului nostru solar: există de şapte ori mai multe comete decât s-a crezut anterior
Echipa de cercetători condusă de Jet Propulsion Laboratory al NASA a foslosit datele culese de nava spaţială WISE pentru a estima populaţiile de comete din colţul nostru de galaxie, scrie Science Alert.
Cometele descoperite au o circumferinţă de cel puţin un kilometru şi sunt de şapte ori mai abundente decât s-a prezist anterior. „Ştim acum că există mai mult material vechi care provine din Norul Oort decât am crezut iniţial”, precizează James Bauer, cercetător la Universitatea din Maryland şi autorul principal al acestui studiu.
De asemenea, cercetătorii au emis ipoteza conform căreia aceste comete au apărut din ipoteticul Nor Oort – bula de material îngheţat care care înveleşte sistemul nostru solar, aflându-se chiar şi după regiunile externe ale Centurii Kuiper.
Bauer adaugă faptul că „numărul de comete spune ceva despre cantitatea de material care a rămas în urma formării Sistemului Solar”.
Echipa a mai descoperit şi că aceste comete sunt în medie de două ori mai mari ca cele din „familia Jupiter” – corpuri cosmice ale căror orbită relativ scurtă de 20 de ani în jurul Soarelui a fost modelată de gigantul gazos.
Faptul că acestea din urmă sunt mai mici are sns, întrucât au petrecut mai mult timp în proximitatea Soarelui, astfel au pierdut material cu o rată mai mare.
„Rezultatele noastre indică faptul că există o diferenţă de evoluţie între cometele din familia Jupiter şi cele cu orbită lungă”, precizează Bauer.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Care sunt diferenţele dintre comete şi asteroizi?