Un nou studiu scoate la iveală un lucru promiţător pentru o viitoare colonie spaţială: pe Lună se află chiar mai multă apă decât se credea anterior
Reanalizarea piroclastelor (roci provenite în urma activităţii vulcanice) au scos la iveală că acestea conţin urme de apă. De asemenea, această apă s-a format în acest mediu, contrar altei teorii care susţine că apa ar fi provenit din afara mediului vulcanic, scrie Science Alert.
Echipa a scris în studiu că „prezenţa apei în depozitele piroclastice întăreşte teoria conform căreia mantaua lunară este un important rezervor de apă”.
Ralph Milliken, autorul principal al acestui studiu, susţine că „întrebarea cheie este dacă mostrele culese de Apollo reprezintă condiţiile de bază ale mediului subselenar sau reprezintă doar regiuni particulare, cu cantităţi de apă anormal de mari”.
Pentru a rezolva această dilemă, cercetătorii au utilizat datele culese de Chandrayaan-1, cartând zonele unde se găsesc aceste depozite rezultate în urma activităţii vulcanice – care ocupă o întindere însemnată pe suprafaţa Lunii. Unele dintre aceste depozite vulcanice se întind chiar şi pe câteva mii de kilometri pătraţi, iar echipa a demonstrat că există de patru ori mai multă apă în acestea decât în alte zone.
Milliken adaugă faptul că „aceste depozite sunt rezultatul magmei care provine din adâncul interiorului lunar”.
Dacă acesta este cazul, viitorii colonişti de pe Lună pot fi capabili să extragă apă din aceste depozite vulcanice vaste.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
O colonie pe Lună poate fi imposibilă din cauza condiţiilor unice de pe suprafaţă
Luna are suficienta gheata pentru a sustine viata