Cercetătorii au recreat în laborator un virus eradicat în trecut. Face parte din familia variolei

12 07. 2017, 09:00

This browser does not support the video element.

David Evans, principalul cercetător, susţine că scopul acestor experimente este de dezvoltare a noilor tipuri de vaccin sau tratamente pentru cancer, informează Science Alert. El susţine că virusul horsepox sintetic, realizat în laborator, nu reprezintă un pericol pentru umanitate. 

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sugerează că cercetătorul deţine toate aprobările necesare pentru munca sa, în raport este stipulat şi faptul că autorităţile nu sunt încântate de sintetizarea unui virus patogen. Evans susţine că a încercat să obţină un brevet colaborând cu firma Tonix Pharmaceuticals pentru dezvoltarea unui nou vaccin pentru variolă, mult mai sigur decât variantele din prezent. 

Acest virus horsepox face parte din familia poxvirusurilor şi este foarte apropiat de virusul variolei.

Varioala a fost una dintre cele mai mortale boli din istoria umanităţii, formal fiind declarată eradicată în 1980. Oficialităţile guvernamentale şi virusologii au dezbătut posibilitatea distrugerii mostrelor de variolă aflate în cadrul  Centers for Disease Control and Prevention din SUA şi în laboratoarele guvernamentale din Rusia. 

Unul dintre argumentele ce au împiedicat distrugerea probelor a fost că această acţiune nu va ajuta la distrugerea completă a variolei. Pentru desfăşurarea experimentelor lui Evans au fost necesari 100.000 de dolari. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Mumii lituaniene dezvăluie detalii esenţiale despre variolă, boala care a ucis 300 de milioane de oameni numai în secolul XX
 
Descoperire uimitoare în ADN-ul unui copil mumificat. Este cea mai veche versiune a unui virus care a provocat epidemii crude
 
Tulburător: au fost descoperite fiole cu virusul variolei într-un colţ al unui depozit nesecurizat din SUA!
 
Pericolul experimentelor de laborator. Savanţii modifică genetic virusuri mortale, care pot declanşa o pandemie