Home » Știință » Gena moştenită de la primii oameni creşte riscul apariţiei osteoartritei

Gena moştenită de la primii oameni creşte riscul apariţiei osteoartritei

Gena moştenită de la primii oameni creşte riscul apariţiei osteoartritei
Publicat: 09.07.2017
O singură mutaţie genetică care i-a ajutat pe primii oameni să supravieţuiască în perioada Epocii Glaciare ar putea provoca creşterea riscului de artrită în cazul oamenilor din prezent.

În timpul migraţiei omului modern din Africa, în urmă cu 50.000 şi 100.000 de ani, avea loc ultima Epocă Glaciară, aceştia fiind supuşi unor temperaturi extrem de scăzute, informează IFL Science. O variantă genetică a membrelor mai scurte i-ar fi ferit pe aceştia de degerături, spun cercetătorii. 

O variantă mai scurtă a oaselor i-ar fi ajutat, de asemenea, să reziste în cazul căzăturilor pe gheaţă. Gena  GDF5 care ajută la creşterea oaselor şi formarea articulaţiilor poate creşte şi riscul apariţiei osteoartritei, afecţiune care produce dureri articulare. La oameni, mutaţia genei GDF5 a crescut riscul apariţiei osteoartritei cu un procest de 1,2-1,8%. 

Mutaţiile genetice au apărut în momentul în care primii oameni au migrat din Africa către zone mai reci ale planetei. Conform cercetătorilor, 50% dintre europeni şi asiatici sunt purtători ai acestei mutaţii genetice, care în cazul africanilor este rară. ,,Deşi creşte riscul doar cu aproximativ 2 procente, această variantă a genei poate fi responsabilă pentru milioane de cazuri de artrită din lume,” a declarat David Kingsley, profesor din cadrul Universităţii Stanford. Profesorul sugerează că descoperirea ar putea avea implicaţii practice în sistemul medical de pe glob. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase