Modelele cerebrale generate de anumite fraze ar putea fi prezise cu o acurateţe de 87%, sugerează un studiu ce s-a bazat pe un ,,alfabet” al celor 42 de concepte privind mărimea, locaţia, culoarea, acţiunea şi alte elemente care realizează gândurile complexe, informează Science Alert.
Cercetătorii din cadrul Universităţii Carnegie Mellon din Statele Unite ale Americii nu îşi pot da seama cu exactitate ce gândesc oamenii, însă cu ajutorul sistemelor pot decoda tipul de gânduri pe care le are o persoană. Procesul poate fi urmărit doarece anumite părţi ale creierul sunt responsabile pentru diferite tipuri de gânduri, aşadar anumiţi neuroni se activează atunci când ne gândim la un anumit obiect precum un bec şi o altă zonă de neuroni se activează când ne gândim la o anumită culoare.
” Una dintre cele mai mari evoluţii ale creierului uman este abilitatea de a combina concepte individuale în gânduri complexe,” afirmă principalul cercetător Marcel Just.
Cercetătorii au utilizat un algoritm nou pentru analizarea tomografiilor pentru a determina ce tip de gânduri activează aumite modele cerebrale. Ulterior, aceşti algoritmi au fost utilizaţi pentru prezicerea noilor modele cerebrale. Modul de funcţionare este asemănător cu programarea inteligenţei artificiale prin prezentarea a sute de imagini cu anumite concepte. În cazul de faţă, algoritmul deţinea 239 de propoziţii şi şapte voluntari care au lucrat cu acestea înainte ca algoritmul să prezică o nouă propoziţie.
Una dintre propoziţii era ,,martorul a ţipat în timpul procesului,” ceea ce implica atât un subiect, un loc şi o acţiune a subiectului. Algoritmul a reuşit să prezică modul în care a fost realizat acest gând în creier, bazându-se pe activitatea neuronală.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: