O stare uimitoare a materiei, ”lumina lichidă”, a putut fi observată pentru prima dată la temperatura camerei
Lumina lichidă poate fi considerată un superfluid, derivat din abilitatea particulelor de a se condensa într-o stare cunoscută sub numele de condensatul Bose-Einstein. Practic, este lumină care se comportă ca un lichid, scrie Futurism.
Se consideră că lumina obişnuită este alcătuită din unde, dar studiile recente demonstrează că aceasta are şi proprietăţi lichide.
Condensatul Bose-Einstein urmează regulile fizicii cuantice. Astfel, poate exista numai câteva fracţiuni de secundă la temperaturi apropiate de zero absolut, dar lucrarea de faţă, publicată în jurnalul Nature Physics, dovedeşte că acesta nu este neapărat cazul.
Autorul principal al studiului, Daniele Sanvitto, precizează că „extraordinar este că am demonstrat că superfluiditatea poate avea loc şi la temperatura camerei, folosind particule numite polaritoni”.
Cercetătorii au reuşit acest lucru prin plasarea unui strat cu o grosime de 130 de nanometri de molecule organice între două oglinzi pe care le-au expus la un puls de 35 de fermtosecunde (o fermtosecundă este un cvadrilion dintr-o secundă) de laser. Datorită interacţiunii luminii cu moleculele organice, s-a format un superfluid hibrid de lumină şi materie.
Stéphane Kéna-Cohen, coordonatorul echipei din Montreal, a precizat că „în condiţii normale un fluid se ondulează şi se roteşte în jurul oricărui lucru care interferează cu curgerea acestuia. Într-un superfluid, această turbulenţă este suprimată, făcând ca acest curent să curgă nederanjat”. (imaginea de mai jos)
Curentul de polaritoni întâlneşte obstacole într-un fluid normal (sus) şi într-un superfluid (jos). Credit: Polytechnique Montréal
Echipa a dorit să găsească aplicaţii pentru această formă a materiei, care ar putea fi crearea de materiale superconductive pentru electronice precum lasere sau panouri solare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cercetătorii au descoperit o proprietate a apei pe care nu o pot explica