Cum s-au format galaxiile? O descoperire fascinantă rescrie teoriile curente
Descoperirea aceasta contestă înţelegerea curentă a modului în care galaxiile se formează şi evoluează, scrie Science Daily.
Mai mult decât atât, este prima observaţie directă, cel puţin unele dintre aceste galaxii vechi „moarte” au evoluat dintr-o formă ca cea a Căii Lactee în galaxiile eliptice gigantice pe care le vedem astăzi. Calea Lactee are o structură asemănătoare cu a unei spirale, în timp ce galaxiile eliptice, în afară de forma elipsoidală, se caracterizează printr-o structură mai omogenă, în care stelele au orbite oarecum aleatorii în jurul centrului.
Sune Toft, autorul acestui studiu de la Dark Cosmology Center, precizează că „aceste noi informaţii ne pot forţa să regândim tot contextul cosmologic al modului în care galaxiile mor la începutul existenţei şi evoluează în galaxii eliptice”.
Galaxia nou descoperită este de trei ori mai masivă decât Calea Lactee, dar are doar jumătate din volumul acesteia. Măsurătorile realizate cu ajutorul Very Large Telescope (VLT) au determinat că această galaxie se învârte cu o viteză de două ori mai mare ca viteza de rotaţie a galaxiei noastre.
De asemenea, cercetătorii au determinat masa stelară, rata de formare a stelelor şi vârsta acestora.
Ce nu se ştie este motivul pentru care galaxia a încetat să formeze stele. Mai mult decât atât, procesul de transformare a galaxiei nu este cunoscut pe deplin. Se speculează că s-au format prin ciocnirea mai multor galaxii. „Dacă aceste galaxii apar prin alipirea la el a mai multor galaxii mai mici, iar acestea vin în număr mare din diferite unghiuri, se pot modifica orbitele stelelor din galaxia mare, devenind mai aleatorii”, adaugă Toft.
Descoperirile au fost publicate în jurnalul Nature.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
A fost descoperită o nouă galaxie unică în Univers
Astronomii au descoperit o nouă galaxie. Sistemul stelar are o caracteristică deosebită
Galaxia flămândă: Calea Lactee „înghite” galaxii vecine mai mici!