Oamenii de ştiinţă de la Departamentul de Energie al Laboratorului Berkeley au demonstrat cum particulele care plutesc pe suprafaţa unei soluţii de glicerină se sincronizează ca răspuns la undele acustice, relatează Science Daily.
Studiul a fost publicat pe 19 iunie în Nature Materials. Xiang Zhang, autor al acestei lucrări, precizează că „auto-organizarea dinamică în condiţii de nonechilibru nu este importantă numai în fizică, ci şi în lumea vieţuitoarelor. Totuşi, principiile de bază care guvernează acest fenomen sunt înţelese numai parţial. Acest studiu furnizează o simplă, dar elegantă platformă pentru a studia şi înţelege fenomenul”.
Starea de nonechilibru este caracterizată prin capacitatea de a a evolua şi a se schimba şi stă la baza apariţiei vieţii. Se aplică sistemelor biologice, de la celule la ecosisteme, dar şi anumitor sisteme nonbiologice, precum climatul. Astfel, studierea acestor sisteme ajută cercetătorii la înţelegerea modului în care viaţa – în particular cea inteligentă – emerge.
Totuşi, studierea este dificilă întrucât starea de nonechilibru este un sistem deschis. Fizicienii preferă să studieze lucrurile care sunt stabile şi într-un sistem închis.
Mai mult decât atât, după ce savanţii distrug structura formată în urma auto-organizării, particulele se reasamblează, arătând o capacitate de „autovindecare”.
Deşi au mai existat studii care să arate că particulele se auto-organizează ca răspuns la o forţă externă, lucrarea de faţă prezintă un cadru general pe care cercetătorii îl pot folosi pentru a studia mecanismele adaptării în stările de nonechilibru. Astfel, „diferenţa este că putem prezice ce se va întâmpla – cum se vor comporta particulele”, dezvăluie Zhang.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: