Această schimbare este controlată de un mecanism uimitor, care este declanşat la un moment precis în dezvoltare şi se închide automat după o perioadă de 20-90 de minute, scrie Science Daily.
Terry Orr-Weaver, autoarea acestui studiu şi cercetătoare la Whitehead Institute for Biomedical Research, a determinat că esenţiale pentru această tranziţie sunt trei molecule: PNG, PLU şi GNU. PNG şi PLU sunt „prieteni apropiaţi”, inclusiv în ovulul matur. În acel moment al dezvoltării, GNU are molecule de fosfat care împiedică alipirea de PNG-PLU.
Atunci când ovulul este activat, nivelul altor enzime care adaugă fosfaţi la GNU scade drastic, permiţându-i GNU să piardă fosfat şi astfel să se lege de PNG-PLU. Trio-ul nou format declanşează controlul care duce la transformarea ARN-ului matern.
O problemă rămâne însă cum acest „întrerupător” format din cele trei molecule este legat de mecanismul de transformare. „Marea întrebare este ce proteine fosforilează? Răspunsul la această întrebarea este următoarea etapă a proiectului”, precizează cercetătoarea.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
A fost descoperit cel mai vechi embrion de dinozaur
Savanţii au creat un hibrid între om şi porc. ”Este ceva ce nu facem cum trebuie”
Testele genetice pe embrioni: cum se fac şi cui sunt recomandate