O aspirină luată în fiecare zi este extrem de periculoasă pentru mulţi oameni. Medicii continuă să o recomande

17 06. 2017, 00:06

Un studiu publicat recent în ”The Lancet” susţine că cei peste 75 de ani care iau aspirină zilnic prezintă un risc mai ridicat de sângerări gastrointestinale severe şi potenţial fatale.

Studiile precedente sugerează că 40-60% dintre vârstnicii de 75 de ani sau mai mult iau aspirină zilnic pentru a preveni infarctul. Tratamentul cu aspirina este, de asemenea, recomandat pentru cei care au au avut un atac de cord. Totuşi, recomandarea de a consuma aspirină se bazează pe teste efectuate asupra oamenilor mai tineri de 75 de ani, scrie CBS News.

Profesorul Peter Rothwell, de la Universitatea Oxford, autorul acestui studiu, precizează că „ştiam de ceva timp că aspirina creşte riscul sângerării la pacienţii vârstnici, dar studiul nostru oferă o înţelegere mai clară a dimensiunii riscului şi a consecinţelor sângerării”.

Studiul a avut în vedere 3.166 de pacienţi din Regatul Unit care au suferit în trecut un infarct sau un atac de cord şi cărora li s-au prescris antiagregante plachetare (majoritatea aspirină). Jumătate dintre participanţi aveau vârsta de 75 de ani sau mai mult la momentul începerii studiului.

Pe o perioadă de 10 ani, 314 de pacienţi au confirmat că au ajuns la spital în urma sângerării. Pacienţii sub 65 de ani care luau zilnic aspirină au ajuns la spital într-un procent de 1,5%. Pentru pacienţii între 75 şi 84 de ani, rata anuală s-a ridicat la aproximativ 3,5%, iar în cazul celor de 85 de ani sau mai mult rata a fost de 5%.

De asemenea, riscul sângerărilor severe a crescut odată cu vârsta.

Autorii precizează însă că o încetarea a oricărui tratament, inclusiv acesta, trebuie făcută cu acordul şi la recomandarea medicilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Când nu este indicată tratarea cu aspirină

Ce se poate întâmpla în realitate dacă iei zilnic aspirină

Un nou studiu confirmă: Aspirina poate reduce riscul de cancer

Cum funcţionează aspirina şi alte soluţii neconvenţionale ce reuşesc să menţină florile proaspete?