Girjia Kaimal, unul dintre cercetătorii care au efectuat acest studiu, a precizat: „am arătat că poate fi plăcere inerentă în efectuarea activităţilor artistice, independente de rezultatul final. […] Această dovadă biologică poate schimba unele premize despre noi înşine”.
Experimentul a implicat 26 de participanţi a căror activitate cerebrală a fost monitorizată în timp ce efectuau trei activităţi artistice diferite (fiecare cu perioade de odihnă între ele), scrie Science Daily.
Beneficiile cărţilor de colorat pentru adulţi. Au fost utilizate încă din 1930
Pentru trei minute, participanţii colorau o mandală, mâzgăleau în interiorul unui cerc şi aveau o sesiune de desen liber.
În timpul celor trei activităţi, fluxul de sânge din cortexul prefrontal al creierului creştea şi descreştea în perioada de odihnă. Cortexul prefrontal este asociat cu gândurile, emoţiile şi acţiunile noastre şi, de asemenea, este asociat cu centrul de recompensă.
Cel mai mare flux a avut loc în perioada mâzgălirii, urmat de desenul liber, iar ultimul a fost coloratul. Totuşi, diferenţele au fost nesemnificative din punct de vedere statistic, iar studiul a inclus prea puţini participanţi pentru a se trage o concluzie.
De asemenea, au existat diferenţe minore şi în ceea ce priveşte artiştii şi non-artiştii, primii simţindu-se constrânşi de parametri, precum timpul şi ceea ce trebuia să deseneze. La fel, diferenţele au fost nesemnificative şi o concluzie nu putea fi trasă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Descoperire suprinzătoare: creierul continuă să se maturizeze până la vârsta de 30 de ani
Primul IMPLANT în creier din lume. Astfel s-a creat şi un sistem de citire a gândurilor
Creierul poate rămâne fără spaţiu de memorie precum hard disk-ul?