Xiaodong Xu, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Washington, a precizat: „ce am descoperit aici este un material izolat bidimensional cu magnetism intrinsec, iar acest magnetism este chiar robust”.
De asemenea, acesta a mai precizat şi că „ne imaginăm că noi tehnologii digitale pot emerge pe baza acestor magneţi 2D”.
Până acum, orice încercare de magnet 2D presupunea magnetizarea materialului prin adăugarea unor spaţii libere sau a unor „umflături” în structura atomică care ar sacrifica proprietăţile bidimensionale în anumite zone pentru obţinerea magnetismului, scrie Science Alert.
Xu, împreună cu colegul său Pablo Jarillo-Herrero de la MIT, s-au concentrat pe un compus numit triiodură de crom (CrI3), întrucât este feromagnetic în forma sa tridimensională şi care poate fi redus cu uşurinţă la o structură 2D.
Până acum, niciun material 3D magnetic nu şi-a păstrat proprietatea în forma sa 2D. „Nu poţi prezice cu acurateţe care vor fi proprietăţile electrice, magnetice, fizice sau chimice ale unui cristal monostratificat bazate pe omologul său tridimensional”, precizează un membru al echipei de cercetare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Grafenul – materialul revoluţionar care va transforma secolul al XXI-lea
Un nou magnet descoperit recent ar putea revoluţiona tehnologiile din zilele noastre