Impactul uman asupra planetei a început în urmă cu peste 11.000 de ani. ,,Este CRUCIAL să înţelegem aceste procese fundamentale”

10 06. 2017, 19:00

Pe baza nucleelor extrase din Marea Moartă, rata eroziunilor din zonă a prezentat trăsături incomparabile cu alte zone de pe Pământ din acea perioadă, informează Science Alert. ,,Impactul oamenilor asupra mediului natural pune, în prezent, în pericol întreaga planetă. Este crucial să înţelegem aceste procese fundamentale,” declară Shmuel Marco din cadrul Universităţii Tel Aviv, Israel.

Descoperirile fac parte din proiectul de excavări din Marea Moartă care a implicat utilizarea unui burghiu de foraj de 457 de metri. Prin excavările la mare adâncime în interiorul bazinului, experţii au reuşit să obţină mostre care datează de acum 220.000 de ani. Ei au descoperit o corelaţie între începuturile agriculturii în zonă şi anomalii ale eroziunii. În urma analizelor au descoperit că acumulările de sedimente erau de 3 până la 4 ori mai fine în perioada inundaţiilor decât în mileniile anterioare, acestea coincid cu primele aşezări umane din zonă. 

Echipa sugerează că atunci când vegetaţia naturală a început să fie smulsă pentru a fi înlocuită cu diferite culturi, defrişările au făcut loc animalelor sălbatice care au dus la reducerea plantelor naturale şi a paşunilor, astfel eroziunea fiind facilitată într-o manieră fără precedent în urmă cu 11.500 de ani. ,,Eroziunile intense sunt incompatibile cu tipurile climatice din perioada holocenului, epoca geologică care a început după pleistocen,” a declarat Marco. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un gheţar GIGANT este pe punctul de a se desprinde din calota glaciară a Antarcticii. În doar o săptămână, crăpătura din calotă a crescut cu 17 km
 
Fenomenul care a schimbat evoluţia balenelor. Cum au ajuns mamiferele la dimensiunile URIAŞE din prezent
 
Dezgheţarea permafrostului ar putea readuce la viaţă unele dintre cele mai MORTALE virusuri care au existat pe Pământ
 
Polul Nord va ajunge în Europa. Iată care vor fi cele mai neaşteptate efecte ale schimbărilor climatice