Home » Știință » Un studiu afirmă că depresia severă ar putea fi tratabilă cu ajutorul unui drog

Un studiu afirmă că depresia severă ar putea fi tratabilă cu ajutorul unui drog

Un studiu afirmă că depresia severă ar putea fi tratabilă cu ajutorul unui drog
Publicat: 05.06.2017
Mii de oameni care suferă de depresie severă ar putea avea o şansă la vindecare dacă tratamentul de experimentare pe bază de ketamină ar fi disponibil la scară largă, susţin experţii din domeniu.

„Avem nevoie de investiţii mai mari pentru a putea folosi acest drog la o scară mai largă în experimentele medicale, întrucât credem că are potenţial să se transforme într-un remediu esenţial pentru tratarea cazurilor urgente”, a arătat Michael Bloomfield, psihiatru şi lector la UCL, potrivit The Guardian.

„Interesul este ridicat, la fel şi entuziasmul din domeniu pentru potenţialele efecte terapeutice pe care ketamina le poate avea în tratarea depresiei severe. În timp ce drogul a fost utilizat de decenii pe post de anestezic, teoria ştiinţifică potrivit căria ar putea fi utilizată în tratamentul pentru depresie severă abia a pornit în acest secol”, a afirmat Michael Bloomfield, psihiatru şi lector la UCL, scrie Gândul.

Drogul a fost revendicat de medici şi psihiatri drept un real potenţial remediu în tratarea celor care suferă de depresie severă şi care sunt rezistenţi la medicamentaţie şi au un comportament suicidal. În acest sens, medicii susţin că ar fi necesară înfiinţarea mai multor centre şi derularea de experimente pentru a explora potenţialul drogului, sub atentă monitorizare.

„Trebuie să continuăm să adunăm probe asupra beneficiilor şi dezavantajelor tratamentului cu ketamină, care, în cele din urmă, ar putea furniza beneficii însemnate pacienţilor”, a declarat un alt expert, profesorul Allan Young, de la Royal College of Psychiatrists.

În aceeaşi linie s-a poziţionat şi doctorul James Stone, lector la King’s College London, potrivit căruia studiile, de până acum, au arătat că acest drog reduce gândurile suicidale, iar primele efecte se văd în mai puţin de o oră.

„Deşi cercetarea, în această arie, mai are mult de parcurs, avem de-a face cu unul dintre cele mai interesante aspecte ale acestui drog, cu un profil unic antidepresiv”, a susţinut James Stone.

Potrivit estimărilor oficiale, 3% din populaţia Marii Britanii, respectiv 2 milioane de persoane, suferă de despresie, iar 158.000 sunt rezistenţi la tratamentul medicamentos.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ketamina ar putea fi aprobată ca tratament contra depresiei. VIDEO

Descoperire neaşteptată: cel mai mare succes în lupta cu depresia, obţinut graţie unui drog!

Ketamina, remediu împotriva depresiei?

6 droguri care ar putea aduce beneficii surprinzătoare sănătăţii umane

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase