Pentru a treia oară în acest an, senzorii din cadrul LIGO au detectat unde gravitaţionale. Descoperirea oferă informaţii despre modul în care se deplasează găurile negre
Undele gravitaţionale sunt ondulaţii ale spaţiului-timp, idee teoretizată anterior de Albert Einstein. În esenţă, acestea sunt semnale create de obiectele din univers cu o anumită masă, informează InVerse. Undele gravitaţionale sunt extrem de estompate fiind detectate doar de cele mai sensibile instrumente.
,,Descoperirea ne ajută să aflăm noi caracteristici despre găurile negre, necunoscute până în prezent,” afirmă David Shoemaker, fizician din cadrul MIT. Noile unde gravitaţionale, descoperite prima dată de interferometre pe 4 ianuarie, au fost create de coliziunea a două găuri negre. Corpul rezultat se află la 3 miliarde de ani lumină depărtare, acesta are o masă de 49 de ori mai mare decât cea a Soarelui. Noua descoperire oferă informaţii despre modul în care găurile negre se deplasează.
Experţii sugerează că cele două găuri negre ,,s-au format separat într-un cluster stelar dens şi s-au învârtit către nucleul clusterului, unde s-au contopit.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: