Chinezii au descoperit o nouă sursă abundentă de obţinere a energiei care va revoluţiona industria energetică
Anul trecut, guvernul chinez a anunţat că geologii au găsit rezerve de hidrat de metan – cunoscut şi sub numele de gheaţă inflamabilă – iar acum au reuşit să îl extragă, aducând lumea cu un pas mai aproape de exploatarea acestei resurse, scrie Science Alert.
Inginerii au reuşit să extragă în această exploatare – experiment un total de 35.000 de metri cubi de gaz pe zi, mult mai mult decât un experiment de-al japonezilor din 2013.
Hidratul de metan este o substanţă fascinantă care arată ca gheaţa obişnuită, dar conţine metan prins într-o „ţesătură” de molecule de apă. Dacă apropii un chibrit aprins, nu doar că se topeşte, ci şi începe să ardă.
Rezervele acestea se găsesc acolo unde temperaturile joase se combină cu presiunea moderată pentru a ţine metanul într-un mod anume. Condiţiile acestea se găsesc pe fundul oceanelor, la sute de metri sub apă.
Problema principală o reprezintă lipsa de stabilitate a depozitelor, o schimbare, chiar şi mică, a temperaturii şi/sau a presiunii poate duce la eliberarea metanului în apă.
De asemenea, rezervele sunt imense, ceea ce ar face această industrie extrem de profitabilă. Un metru cub de hidrat de metan poate elibera 164 de metri cubi de gaz natural. Cercetătorii consideră că acest gaz este abundent peste tot în lume, probabil depăşeşte chiar şi toată cantitatea de combustibili fosili de pe planetă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Începe coşmarul: topirea gheţurilor arctice eliberează cantităţi uriaşe de metan