Soarele şi-a arătat „colţii” în ultimul eveniment masiv care a avut loc în anul 1859, numit Evenimentul Carrington, scrie Business Insider.
Chiar şi tehnologia rudimentară de la acea vreme a fost afectată, în special liniile de comunicaţii.
Astăzi, unde „mersul lucrurilor” se bazează în cea mai mare parte pe tehnologie, o furtună solară de o asemenea amplitudine ne-ar lăsa, ironic, în întuneric. Sateliţii, furnizarea energiei electrice, liniile de comunicare, sisteme de apărare şi multe alte lucruri asociate riscă să fie distruse. Şi asta nu e tot! Lăsând la o parte daunele materiale imense, care se estimează undeva la 1-2 trilioane de dolari, consecinţele nu pot fi pe deplin ştiute. Ştim doar că haosul şi panica fac casă bună, iar de aici ramificaţiile unor evenimente (şi mai) nefaste sunt nenumărate.
În ceea ce priveşte o prognoză a acestui eveniment, este, cel puţin în ziua de astăzi, imposibilă. Durează doar câteva minute ca radiaţiile solare să ajungă pe Terra. Pentru unii mai norocoşi, poate fi noapte, astfel au câteva ore să se pregătească.
Să privim totuşi şi partea bună a lucrurilor. Imaginile pe cer, înaintea răsăritului, vor fi superbe. NASA descrie: „cerul de pe Pământ a erupt în aurore roşii, verzi şi violete atât de strălucitoare încât ziarele puteau fi citite la fel de uşor ca în timpul zilei”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Furtuna solara creeaza un magnific spectacol de lumini pe cerul Americii
Specialiştii prezic o furtună solară de proporţii