Structura ovariană a fost realizată cu ajutorul unei imprimante 3D, fiind utilizată gelatina pentru crearea încăperii în care s-au dezvoltat foliculii ce conţineau ovule, informează Independent.
Cercetătorii susţin că o nouă tehnică ar putea fi utilizată în viitor pentru restabilirea fertilităţii în cazul femeilor ce nu se mai pot reproduce pe cale naturală din cauza tratamentelor împotriva cancerului. De asemenea, noua tehnică ar putea fi utilizată pentru producerea organelor artificiale, care ar putea fi utilizate pentru transplant.
Credit: Kristin Samuelson
,,Prin utilizarea bioingineriei în locul transplantării organelor de la un cadavru, pentru crearea unor structuri funcţionale reprezintă Sfântul Graal al medicinei regenerative,” a declarat profesor Teresa Woodruff din cadrul Universităţii Northwestern, Statele Unite ale Americii.
,,Cel mai impresionant aspect este că vom putea construi ovare care în viitor vor putea restabili fertilitatea tinerelor care au supravieţuit cancerului,” a adăugat ea.
Şoarecii cu ovare protetice au avut lactaţie într-un mod normal ca rezultat al schimbărilor hormonale din corp. ,,Naşterea puilor vii a fost obţinută doar cu ajutorul implantului,” informează studiul.
Însă, cercetătorii au declarat că sunt necesare analize viitoare pentru testarea funcţiilor ovarelor sintetice în cazul oamenilor. Gelatina este un hidrogel realizat din colagen, ce se regăseşte şi în oasele şi pielea umană, aşadar poate fi utilizat, în siguranţă, în interiorul corpului uman.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: