TARDIS este numele maşinii timpului din serialul Doctor Who, dar este şi numele dispozitivului ipotetic „folosit” de fizicieni. Aici, TARDIS înseamnă Traversable Acausal Retrograde Domain in Space-time, scrie Curiosity.
În esenţă, teoria se referă la curbarea spaţiu-timpului. Cei doi cercetători, Ben Tippet şi David Tsang, care au efectuat acest studiu, susţin că „cele patru dimensiuni (cele trei dimensiuni spaţiale + timpul) pot fi imaginate ca fiind conectate, astfel timpul (teoretic) poate fi curbat într-un cerc (imaginea de mai jos).
Credit: Ben Tippet
Dacă ai fi în interiorul maşinii timpului, ai simţi o acceleraţie persistentă, dar ceasul s-ar mişca înainte. Dar dacă te-ai uita în afara maşinii timpului, ai vedea timpul mergând invers. Cei din afară ar vedea două versiuni ale persoanei din interior: una mişcându-se înainte în timp şi una mişcându-se înapoi.
Sună totuşi prea bine ca să fie adevărat. Maşina ar trebui alimentată cu o „materie exotică”, care nu a fost (încă) găsită în natură. Tippet precizează că, „deşi matematic este fezabil, nu este încă posibil de a construi o maşină a timpului”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ce spun oamenii de ştiinţă despre călătoria în timp?