Problema cercetătorilor este dacă această procedură, numită şi FMT (fecal microbiota transplantation) poate avea efecte şi la oameni, relatează Live Science.
Două studii au explorat această întrebare. În ambele, pacienţii care erau infectaţi cu bacteria Clostridium difficile (C. diff), care cauzează diaree severă, au primit fecale de la donatori sănătoşi.
În primul studiu, cercetătorii au analizat datele BMI-ului (body mass index) a 15 pacienţi care au fost supuşi tratamentului FMT pentru a trata infecţii cu C. diff, între anii 2014 şi 2016. Înainte de tratament, BMI-ul mediu era de 28,9, iar după trei luni, a scăzut la 27,4. Pierderea în greutate a fost menţinută chiar şi la un an după terminarea procedurii.
Cercetătorii au precizat că niciunul dintre pacienţi nu ţinea un regim de slăbire şi nu au existat schimbări în dietă după transplant.
Dr. Valery Muenyi, conducătorul acestui studiu, afirmă însă că „este nevoie de mai multe numere”.
Al doilea studiu nu confirmă această ipoteză. Cercetarea condusă de Dr. Monika Fischer a inclus 70 de pacienţi chiar a avut ca rezultat o creştere uşoară în greutate după transplant. Fischer menţionează totuşi că „este puţin probabil ca transplantul să fie o cauză a schimbării în greutate, indiferent de donator”. Această afirmaţie vine împotriva unui caz din 2015, unde o femeie a luat 14 kg în greutate în urma transplantului de fecale de la fiica sa supraponderală.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Transplantul de materie fecală este un tratament de succes
Un transplant care poate părea ciudat ameliorează simptomele autismului
Tehnologiile care vor schimba radical medicina şi industria farmaceutică
Medicina tradiţională chineză are un potenţial remediu pentru Parkinson