Echipa de astronomi de la Universitatea Din California, Berkeley, au publicat recent măsurătorile fenomenului geologic obţinute în 2015 cu ajutorul Large Binocular Telescope din Arizona, relatează Science Alert.
Activitatea vulcanică s-a putut observa cu ajutorul luminii infraroşii care era incredibil de abundentă. Studiile din deceniile precedente au descris un vulcan activ înconjurat de o depresiune cu o circumferinţă de 200 de kilometri, umplută cu rocă rece, care reapare la suprafaţă după 400-600 de zile şi cu valuri de lavă care curg în jurul bazinului la viteze de 1-2 km/zi.
Acest fenomen a ridicat o întrebare importantă: de unde vine lava proaspătă? O posibilitate este ca lava să provină din erupţiile regulate ale vulcanului Loki Patera. Altă posibilitate o reprezintă fenomenul de „răsturnare”. Răcirea lavei de deasupra duce la creşterea în densitate a rocii până când crusta se prăbuşeşte în roca topită (de densitate mai mică) de dedesubt. Fiecare prăbuşire face tot sistemul instabil, dar în acest fel se menţine procesul.
Katherine de Kleer, autoarea acestui studiu, a menţionat că „dacă Loki Patera este o mare de lavă, acoperă o zonă de mai mult de un milion de ori mai mare ca un lac tipic de pe Terra”. Aceasta mai adaugă faptul că „aceste rezultate ne oferă o imagine despre sistemul complex de sub vulcan”.
De asemenea, atracţia gravitaţională a lui Jupiter joacă un rol central în activitatea vulcanică a lui Io, „trăgând” de suprafaţa satelitului şi dând posibilitatea eliberării lavei din interior.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Fenomen neobişnuit pe suprafaţa unuia dintre sateliţii lui Jupiter. Se petrece la fiecare 42 de ore
Cele mai inspaimantatoare locuri din Sistemul Solar
Prima imagine color cu planeta Jupiter, trimisă de către sonda spaţială Juno – FOTO+VIDEO