Cercetătorii au descoperit un parazit care intră în ochiul gazdei şi îi controlează creierul

13 05. 2017, 18:30

Cercetătorii au observat ciclul acestui parazit, informează Science Alert.

Acesta îşi depunde ouăle în tractul digestiv al păsărilor, iar ouăle ajung în apă cu ajutorul fecalelor. Apoi, larvele caută melci în care să se ataşeze pentru a se maturiza şi a se reproduce asexuat. Urmează o nouă etapă a larvelor, o formă de parazit care părăseşte melcul  pentru a se aşeza în globul ocular al unui peşte. Peştele este mâncat de pasăre, cu tot cu ochiul infectat, iar distracţia începe din nou.

Studiile au arătat că parazitul poate afecta vederea gazdei şi s-a suspectat că acest lucru ar ajuta parazitul să facă mai dificilă detectarea prădătorilor. Totuşi, conform cercetătorilor, acest lucru se întâmplă când parazitul este matur şi când are posibilitatea de a se reproduce în intestinul păsării.

Un lucru şi mai interesant este că „larvele imature de D. pseudospathaceum induc schimbări în comportamentul gazdelor care le poate proteja de prădători”, conform cercetătorilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O descoperire neaşteptată despre un parazit al pisicilor schimbă tot ceea ce ştiam despre bolile infecţioase

O boală înfricoşătoare cauzată de un vierme parazit se răspândeşte într-un ritm îngrijorător. ”Este ca şi cum ai avea un glonţ care se mişcă încet prin creier”

Cancerul nu este o boală, ci o nouă specie de parazit, susţine un nou studiu

Caz extrem de rar. Un bărbat a stat cu un vierme în creier timp de 4 ani (FOTO)