Descoperire alarmantă a cercetătorilor: Oceanul Arctic ar putea rămâne fără gheaţă până în 2040
Cercetătorii ne spun de fapt că tot ce ştiam până în prezent despre topirea gheţii din Oceanul Arctic nu corespunde realităţii. Regiunea s-a încălzit în ultimii 50 de ani de două ori mai repede faţă de restul planetei, potrivit The Independent.
Descoperirea vine după ce oamenii de ştiinţă au stabilit că stratul de gheaţă din Oceanul Arctic a fost la cel mai scăzut nivel pentru luna martie de când au început înregistrările cu ajutorul sateliţilor acum 38 de ani.
Între timp, NASA a anunţat că în perioada 1996-2013 pierderile de gheaţă în zona arctică s-au dublat faţă de intervalul 1976-1996. Experţii atrag atenţia că ecosistemele din regiune sunt periclitate, unele specii, precum ursul polar, focile, morsele şi chiar o specie de alge, fiind puse în pericol.
Partea şi mai proastă e că aşa-numitul “point of no return” a fost atins deja, adică acel punct de la care nu mai există vreo posibilitate de întoarcere. Oamenii de ştiinţă cred însă că eforturile globale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea atenua impactul schimbărilor climatice asupra Arcticii şi restului planetei.
Vestea poate şi mai alarmantă e că topirea gheţurilor arctice scoate la iveală bacterii şi alţi agenţi patogeni, care au stat secole sau chiar milenii la rând bine ascunşi.
Citeşte continuarea pe Rfi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: