Atunci când sunt plasate unele lângă altele, cristalele mici se aliniază într-un mod în care vor crea un cristal mai mare. În noul studiu, savanţii au vizualizat şi au măsurat forţa care face posibilă această structurare, scrie Science Alert.
Forţele care guvernează formarea cristalelor este un tip de forţă van der Waals, o atracţie cuantică care nu se bazează pe legăturile chimice care ţin moleculele împreună.
Cercetătorul care a condus acest studiu, Kevin Rosso, de la US Department of Energy’s Pacific Northwest National Laboratory, a precizat că „această lucrare ne va ajuta să proiectăm noi materiale”.
Pentru a studia forţa care aliniază cristalele, cercetătorii au combinat tehnica ETEM (environmental transmission electron microscope) cu o tehnologie numită nanocrystal force probes care practic le-a permis să manipuleze şi să observe în timp real interacţiunea dintre cristale.
Cercetătorii au utilizat două mici cristale de oxid de titan (de 1.000 de ori mai subţiri decât un fir de păr) şi au încercat să le combine în diferite feluri. Echipa a comparat observaţiile cu doi magneţi care se uneau atunci când distanţa era suficient de mică. De asemenea, au încercat să separe cele două cristale pentru a măsura forţa necesară ruperii cristalului format.
Cercetătorii au aflat că activarea forţei van der Waals depinde de rotaţia cristalelor relativă unul la celălalt.
Rosso precizează că acest studiu confirmă „dependenţa rotaţională” a cristalelor, forţa necunoscută (până acum) care alinia cristalelor libere.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Descoperirea care va REVOLUŢIONA lumea! Specialiştii confirmă existenţa unui alt tip de materie
Savanţii au descoperit o nouă fază a materiei: cristalele de timp