O mină abandonată de cupru extrem de toxică are un beneficiu surprinzător care poate REVOLUŢIONA medicina
Acest compus este unic, în sensul că omoară bacteriile cu o eficienţă nemaiîntâlnită până acum, relatează Science Alert.
Mina Berkely este o mină de cupru abandonată şi are o adâncime de 540 de metri, conţinând apă cu concentraţii mari de cupru, cadmiu şi arsen. Este acidă ca „un suc de lămâie”, dar extrem de toxică. Spre exemplu, în 1995, un stol de gâşte sălbatice s-a adăpostit pe acest lac de un viscol puternic, doar ca să moară din cauza lacului. Autopsiile celor 342 de gâşte au scos la iveală că organele interne erau distruse de arsuri – simptome normale ale expunerii la această apă contaminată.
Astfel, este dificil de crezut că un organism poate trăi într-un astfel de mediu, dar cele două specii ale genului Penicilium fac excepţie. În urma cultivării împreună a celor două, cercetătorii au observat numai după şase zile că acestea au „cooperat” pentru a produce un nou compus pe care niciuna dintre cele două nu le putea produce singure.
Structura moleculară a acestor compuşi seamănă cu structura unei clase de antibiotice numită macrolide, iar atunci când cercetătorii au observat modul în care acest nou compus, numit berkeleylactone A, a atacat bacteriile dăunătoare, rezultatul a fost nemaivăzut. Un membru al echipei a dezvăluit că, „spre deosebire de alte antibiotice, berkeleylactone A nu inhibă sintetizarea proteinei şi nici nu atacă ribozomii, ceea ce sugerează o nouă modalitate de acţiune pentru activitatea sa antibiotică”.
În prezent, nu se ştie cu exactitate cum acest antibiotic funcţionează, dar cercetările care vor urma îl pot face pe viitor baza unui nou tip de medicaţie.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Super-bacteria pe care n-o ucide niciun antibiotic
Descoperire neaşteptată: un antibiotic foarte des folosit creşte riscul de deces cardiac!