Jing Xia, de la Universitatea California din Irvine, împreună cu colegii lui au publicat o serie de lucrări în care au reuşit să creeze un material bidimensional, ale cărui particule au capacitatea de a conduce electricitatea la viteze de sute de ori mai mari decât cele cunoscute prezent, apropiindu-se de viteza luminii, notează Live Science.
O astfel de inovaţie este esenţială pentru crearea calculatoarelor cuantice, care teoretic pot avea o capacitate de stocare şi procesare chiar de miliarde de ori mai mare decât computerele obişnuite.
Nu este singurul material 2D care uimeşte comunitatea ştiinţifică, grafenul are proprietăţi similare, cu excepţia faptului că reţeaua hexagonală de carbon nu are proprietăţi magnetice. În schimb CGT, nume care indică componenţa materialului (crom, germaniu şi telur), are această proprietate şi, cel mai important, cercetătorii au putut folosi alte tipuri de particule pentru a transmite informaţie. În loc de electronii care se folosesc în mod tradiţional pentru acest scop, Xia împreună cu colegii săi au folosit o varietate de particule, printre care şi fermionul (o clasă de particule elementare) Dirac, care poate călători cu o viteză de 300 de milioane de metri pe secundă – aproape de viteza luminii.
De asemenea, într-o lucrare publicată în Science Advances, cercetătorul chinez a demonstrat că un material 2D din nichel şi bismut poate fi utilizat ca superconductor, folosind o particulă numită Majorana care poate fi transmisă fără să se disipeze şi fără să se genereze căldură. În plus, acest tip de particule poate fi utilizat şi pentru a crea computere cuantice mai stabile.
O altă lucrare a lui Xia, publicată în Nature Materials, evidenţiază că un material care are în componenţă samariu şi bor poate transmite semnale transportate de fermionul Dirac. Acest material poate fi utilizat doar la temperatura de -30 de grade Celsius, totuşi un salt mare având în vedere că înainte se putea folosi doar la -200 de grade Celsius.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Oamenii de ştiinţă au creat cel mai scump material din lume. Cât valorează acesta
Cel ”mai negru” material e istorie. A fost inventat altul cu o culoare mult mai închisă – VIDEO