Dr. Tamar Makin, din cadrul Universităţii din Londra, a afirmat că dacă teoria se dovedeşte a fi corectă ,,implicaţiile ar putea fi uriaşe,” adăugând faptul că ,,ar fi incredibil” ca cercetătorii să se fi înşelat timp de o perioadă atât de lungă, informează Independent.
O echipă de cercetători din Marea Britanie, Israel, Canada şi Elveţia au utilizat tomografiile computerizate pentru a monitoriza creierul persoanelor născute fără una dintre mâini şi modul în care acestea se descurcă cu treburile zilnice, precum împachetarea unui cadou sau numărarea banilor.
Aceştia au descoperit că zona creierului asociată cu mâna lipsă era activă atunci când utilizau diferite părţi ale corpului, cum ar fi piciorul sau gura. Zona creierului era activă, însă doar în momentul în care celelate părţi ale corpului erau utilizate pentru realizarea funcţiilor realizate de a doua mână precum în cazul persoanelor cu ambele mâini. Astfel creierul nu este organizat ca fiecare zonă a lui să fie responsabilă pentru părţi individuale ale corpului, ci diferite zone sunt responsabile cu anumite funcţii.
,,Dacă este adevărat, am înţeles greşit modul în care este organizat creierul în funcţie de părţile corpului, organizarea fiind bazată, de fapt, pe funcţiile acestuia,” a declarat dr. Markin.
Cercetătoarea susţine că teoria necesită mai multe studii pentru a fi conclusivă, însă dacă este corectă ar putea oferi detalii importante despre ,,plasticitatea” creierului (ideea conform căreia,creierul se poate reorganiza).
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: