Telescopul Hubble a observat un fenomen fascinant pe Uranus, care are loc şi pe Pământ

20 04. 2017, 09:13

Una dintre aceste particularităţi este reprezentată de formarea aurorelor, scrie Live Science

Acestea luminează planeta în două fotografii publicate de NASA cu ajutorul telescopului spaţial Hubble şi cu ajutorul sondei Voyager 2.

Aurorele de pe Uranus se formează pe aceleaşi principii ca cele de pe Terra. Oficialii NASA şi ai ESA precizează că „aurorele sunt cauzate de curenţi de particule precum electronii care au diferite origini precum vânturile solare, ionosferă sau activitatea vulcanică a sateliţilor. Sunt prinse în câmpul magnetic şi sunt conduse în straturile superioare ale atmosferei, unde interacţionează cu particulele de gaz precum oxigenul sau azotul, eliberând energie sub formă de lumină”.

Aceasta nu este prima dată când pe Uranus au fost observate aurore, telescopul a mai capturat imagini asemănătoare în 2011.

De asemenea, noile imagini arată sistemul de inele al lui Uranus, care se găseşte la ecuatorul planetei, ceea ce înseamnă că axa planetei este aproape orizontală, îndreptată spre Soare. Se speculează că înclinarea se datorează unei ciocniri cu un obiect masiv care a avut loc în trecutul gigantului gazos.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Aurora roz de deşert: un eveniment rar surprins într-un timelapse uluitor (FOTO/VIDEO)

Aurora boreală şi răsăritul soarelui, surprinse într-un video impresionant realizat de NASA

Furtunile uriaşe pe planeta Uranus, vizibile de pe Pământ, îi fac pe cercetători să spună „Wow!” (FOTO)

Descoperirea care schimbă ce se credea până acum: astronomii au găsit primul asteroid cu inele! (VIDEO)