Espen Gaarder Haug, un profesor din Norvegia, a susţinut în lucrarea sa din jurnalul Acta Astronautica faptul că rachetele cu fotoni pot atinge 99,999% din viteza luminii, care este aproximativ 300.000 km/s, relatează Science Alert.
Deşi în lucrare se menţionează că omenirea este departe de această tehnologie, s-ar putea construi o navă spaţială care atinge această viteză, cândva în viitor, când tehnologia va fi fezabilă.
Haug este profesor de economie, acesta susţinând că matematica în fizica contemporană nu este prea diferită de matematica din domeniul economic studiat de el.
Această formare profesională i-a oferit lui Haug o perspectivă neconvenţională asupra predicţiilor sale cu privire la rachetele cu fotoni.
Credit: ”The Fastest Spacecraft Ever” – Scientific American
O astfel de rachetă spaţială (ca cea în imaginea de mai sus) poate face realizabilă călătoria în afara Sistemului Solar.
Deşi ideea pare totuşi improbabilă, propunerea se încadrează în limitele legilor cunoscute ale fizicii.
Studiul se bazează pe promisiunea că se poate folosi orice combustibil în condiţiile în care poate fi convertit în energie fotonică, dar este nevoie de un accelerator de particule mai puternic decât Large Hadron Collider (LHC) de la CERN.
Aşadar, visul omenirii de a călători pe Marte în mai puţin de cinci minute rămâne, cel puţin deocamdată, unul extrem de distant, găsit doar în romanele SF.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
India a lansat cu succes cea mai mare rachetă din programul său spaţial
Danezii lanseaza in spatiu prima racheta “homemade”
Marte era cândva o planetă verde ca a noastră. Ce s-a întâmplat cu aceasta