O boală înfricoşătoare cauzată de un vierme parazit se răspândeşte într-un ritm îngrijorător. ”Este ca şi cum ai avea un glonţ care se mişcă încet prin creier”

11 04. 2017, 00:07

În ultimele trei luni au fost confirmate şase cazuri, iar mai multe cazuri sunt în curs de investigare. Având în vedere că insula a avut doar două evenimente de genul acesta în ultimul deceniu, creşterea însemnată îngrijorează oficialii din Hawaii şi ridică o serie de probleme cu privire la cauzele care stau la baza capacităţii de răspândire a parazitului, informează Science Alert.

Viermele parazit se numeşte Angiostrongylus cantonensis, un nematod a cărei formă adultă se găseşte numai în şobolani.

„Este ca şi cum ai avea un glonţ care se mişcă încet prin creier”

Infecţia se răspândeşte atunci când şobolanii care poartă parazitul excretează larvele viermelui prin fecale. De aici, poate fi luat de alte animale, precum melci, creveţi, broaşte sau crabi.

Dacă oamenii consumă sau chiar au contact cu acestea (sau cu alte surse contaminate de mâncare precum fructele sau legumele care sunt atinse la rândul lor de animalele infectate), şi aceştia pot fi infectaţi.

De asemenea, nu există simptome, iar cele mai multe larve sunt eliminate de anticorpi. Totuşi, în unele cazuri, viermele ajunge în creier şi în sistemul nervos, rezultând  într-o formă parazitică de meningită care cauzează migrene puternice, tremurături şi simptome ale febrei şi în ultimă instanţă boala se poate dovedi fatală.

Epidemologul Sarah Park precizează că simptomele sunt groaznice: „Dacă îţi poţi imagina, e ca şi cum ai avea un glonţ care se mişcă încet prin creier şi nu există niciun ritm al mişcării, de ce merge într-o anumită parte a creierului sau a alteia”.

Conform oficialilor, parazitul a fost identificat în melci pe insulele Maui, Oahu, Kauai şi Big Island, iar reprezentanţii îndeamnă oamenii să ia toată măsurile de igienă necesare pentru a minimiza riscul apariţiei infecţiei şi de asemenea să nu atingă melcii. Cheryl Vasconcellos, de la Hana Health, precizează că „toţi trebuie să fie vigilenţi şi să ia măsuri preventive”.

Cauzele pot fi multiple

Cât despre cauzele care au dus la apariţia acestei izbucniri, nimeni nu ştie cu siguranţă, dar se speculează că parazitul este răspândit printr-o nouă specie de melc care a invadat regiunea, iar 80% din această specie purtând parazitul.

De asemenea, este posibil ca globalizarea şi comerţul să fi dus la răspândirea parazitului, care a fost prima dată identificat în Taiwan în 1944.

Schimbarea climatică poate juca şi ea un rol în izbucnirea acestei pandemii. Un studiu din 2015 a identificat prezenţa lui A. cantonensis în Oklahoma, o arie despre care se credea că îi lipseşte habitatul pentru parazit”, cercetătorii adăugând că factorii sunt cauzaţi de om; precum călătoriile, invadarea locurilor neatinse de om şi schimbarea climatică pot influenţa distribuţia şi emergenţa bolii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articol:

Parazitul care „controlează mintea” umană – FOTO

Cercetătorii au găsit un parazit mortal, vechi de 30 de milioane de ani, care afectează şi astăzi oamenii

Cum pătrunde în corp parazitul care preia controlul asupra minţii umane? Cercetătorii au aflat răspunsul

O descoperire neaşteptată despre un parazit al pisicilor schimbă tot ceea ce ştiam despre bolile infecţioase