Un material minune va rezolva ieftin şi eficient problema lipsei apei potabile
This browser does not support the video element.
În această etapă preliminară, tehnica este redusă la teste de laborator, dar aceste teste demonstrează că pe viitor putem transforma una dintre cele mai abundente resurse, apa de mare, în apă potabilă, relatează Science Alert.
Echipa care a condus acest studiu, condusă de Rahul Nair de la Universitatea Manchester din Regatul Unit, a arătat că sitele pot filtra într-un mod eficient sarea, iar următorul pas este de a compara cu filtrele cu polimeri deja existenţi.
Un avantaj care este observabil este diferenţa de cost, mult în favoarea sitelor de grafen. De asemenea, şi în ceea ce priveşte eficienţa, Nair precizează că „membranele cu dimensiunea porilor de ordinul atomilor este un pas important înainte şi va deschide noi posibilităţi pentru îmbunătăţirea eficienţei tehnologiei de desalinizare”. Cercetătorul mai adaugă şi faptul că „acesta este primul experiment din acest cadru”, urmând să demonstreze că există o probabilitate reală de a produce membrane de grafen la scară mare.
De asemenea, această descoperire are potenţialul real de a rezolva una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea, lipsa apei potebile. Un studiu al Naţiunilor Unite precizează că, până în 2025, 14% din populaţia lumii se va confrunta cu lipsa apei potabile, iar multe deintre ţările afectate, care se găsesc în Africa, nu-şi vor putea permite uzinele costisitoare şi ineficiente de filtrare a apei marine din prezent.
Studiul a fost publicat în revista Nature Nanotechnology.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Grafenul – materialul revoluţionar care va transforma secolul al XXI-lea
Cercetătorii au descoperit o proprietate nouă pentru grafen, materialul viitorului
Grafenul, nanomaterialul-minune al secolului al XXI-lea, are nou un „verişor”: germanenul!