UPDATE Space X a intrat în istorie prin lansarea primei rachete Falcon 9 utilizată anterior
This browser does not support the video element.
În mod normal, rachetele sunt utilizate o singură dată, toate elementele vehiculelor fiind eliminate în orbită. Dar ultimele misiuni ale Space X au dovedit că îşi pot adapta rachetele pentru aterizarea în siguranţă pe Pământ după terminarea misiunii, informează BBC.
Compania a lansat, în premieră, una dintre rachetele utilizate în misiunile precendente. Racheta a fost lansată pe 31 martie 2017 din Centrul Spaţial Kennedy, Florida la ora 01: 27, ora României. Satelitul SES-10 a fost trimis în spaţiu pentru a furniza televiziune şi servicii de telecomunicaţii în zona centrală a Caraibilor şi în America de Sud. La opt minute de la lansare, racheta a aterizat în siguranţă pe platforma plutitoare din Oceanul Atlantic, denumită sugestiv ,,Of Course! Still Love You”.
La 32 de minute de la lansare, satelitul a ajuns pe orbita geosincronică de unde va furniza servicii de telecomunicaţii către centrul Caraibilor şi America de Sud.
La scurt timp de la lansare, miliardarul Elon Musk a anunţat pe Twitter următoarea provocare pentru Space X: în 24 de ore să trimită în două misiuni consecutive aceiaşi rachetă.
,,Reuşita noastră dovedeşte că putem lansa şi relansa în spaţiu propulsorul rachetei, care este cea mai costisitoare parte a rachetei. Am reuşit să revoluţionăm zborul în spaţiu,” a declarat Elon Musk în cadrul transmisiunii live. Lansarea, cât şi aterizarea, reprezintă un succes pentru compania Space X care doreşte să reutilizeze părţi ale rachetelor pentru diminuarea costurilor. Rachetele reutilizabile reprezintă un pas înainte în ceea ce priveşte planurile companiei de a trimite oameni pe Marte, afirmă Gwynne Shotwell, COO al Space X.
Doar partea inferioară a rachetei Falcon 9 a fost reutilizată, partea superioară este nouă. Partea superioară a fost lansată în spaţiu din Florida acum 11 luni, pentru a furniza provizii pe Staţia Spaţială Internaţională. După îndeplinirea misiunii, sistemul s-a întors înapoi pe Pământ, unde a aterizat în siguranţă pe platforma plutitoare din Oceanul Atlantic.
Racheta a fost programată iniţial pentru luna octombrie, dar a fost amânată din cauza exploziei de pe platforma de lansare din septembrie.
Reutilizarea unor părţi ale rachetei este parte a strategiei Space X de scădere a costurilor călătoriei în spaţiu. Compania SES, cea care deţine satelitul, a primit o reducere de 62 de milioane de dolari pentru utilizarea pieselor vechi.
Conducerea Space X speră ca rachetele Falcon 9 să poată furniza o soluţie comercială practică pentru livrarea tehnologiei în spaţiu.
Pentru îndeplinirea scopului de reutilizare a rachetelor, Space X a lucrat mai mult de un an de zile. Au avut loc 14 încercări de recuperare a părţii inferioare a rachetei, iar nouă încercări s-au dovedit a fi un succes.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: