Fenomenul BIZAR de pe Titan, satelitul natural al lui Saturn, a fost în sfârşit explicat de savanţi. ”Orice navă spaţială ar avea mari probleme”
Granulele de pe suprafaţa satelitului se ridică datorită vântului şi atunci când se ciocnesc creează energie statică, cauzată în urma fricţiunii, precizează Science Daily.
Experimentele conduse de cercetătorii de la Georgia Institute of Technology sugerează că vânturile care ating 24 km/h pot crea încărcături electrostatice care pot dura zile sau chiar luni şi de acestea se pot ataşa alte substanţe.
Descoperirea a fost publicată în Nature Geoscience.
Josef Dufek, co-autor al acestui studiu, susţine că, „dacă construieşti un castel de nisip pe Titan, va rezista câteva săptămâni datorită proprietăţilor electrostatice”. De asemenea, acesta precizează că „orice navă spaţială care ar ajunge pe suprafaţa lui Titan într-o reguine cu acest material granular ar avea probleme în a rămâne curată”.
Această descoperire explică un fenomen ciudat. Vânturile de pe Titan au direcţia est-vest, dar dunele de nisip de aproape 100 de metri se formează în direcţia opusă.
Josh Méndez Harper, conducătorul acestui studiu, susţine că „forţele electrostatice cresc rezistenţa legăturilor între particule, iar acest lucru face ca granulele să fie atât de lipicioase încât doar vânturile puternice le pot mişca. Vânturile de pe Titan nu sunt suficient de puternice pentru a modela dunele”.
De asemenea, pe suprafaţa satelitului lui Saturn nu există granule de silicat, aşa cum se întâmplă pe Terra, în schimb există naftalină şi bifenil, doi compuşi toxici de hidrogen şi carbon.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
În urmă cu 362 de ani a fost descoperit Titan, cea mai mare lună a lui Saturn
Oamenii de ştiinţă descoperă o nouă asemănare între Titan şi Terra – VIDEO
Titan, satelitul natural al lui Saturn, străluceşte în întuneric ca un semn reflectorizant