Deşi există posibilitatea ca astfel de evenimente să mai existe în univers, acesta este cel mai clar exemplu, notează Phys.org.
Obiectul a fost detectat cu ajutorul Telescopului Hubble al NASA, iar masa acestuia este echivalentul a un miliard de sori. Este, de asemenea, cel mai masiv obiect observat până acum care a fost expulzat din locul său.
„Expulzat” este un cuvânt care defineşte bine acest corp, având în vedere viteza de 7,5 milioane de kilometri pe oră cu care călătoreşte prin galaxie. Cu asemenea viteză, ar parcurge distanţa de la Pământ la Lună în doar trei minute. În ritmul acesta, gaura neagră îşi va părăsi galaxia-casă în 20 de milioane de ani.
Cauza acestui eveniment este reprezentată de unde gravitaţionale. Existenţa acestora a fost pentru prima dată prezisă de Albert Einstein şi reprezintă „valuri” în spaţiu rezultate în urma apropierii a două obiecte masive.
Teoria lansată de experţi este că a avut loc o ciocnire a două galaxii, iar găurile negre ale acestor galaxii au început să graviteze una în jurul celeilalte în centrul noii galaxii eliptice formate. În timp, cele două obiecte se apropiau unul de altul, radiind energie gravitaţională. Dacă două găuri negre nu au aceeaşi masă sau aceeaşi viteză de rotaţie, emit unde gravitaţionale mai puternice într-o anumită direcţie. Atunci când cele două găuri negre intră în coliziune, încetează să mai producă astfel de unde. Noua gaură neagră formată va avea un recul în direcţia opusă valului gravitaţional cel mai puternic, propulsând-o din centrul galaxiei.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cercetătorii au descoperit o gaură neagră uriaşă care contrazice teoria creşterii acestor formaţiuni
Trăim în interiorul unei uriaşe găuri negre? Teoria surprinzătoare a unui fizician
Astronomii au identificat o gaură neagră atât de flămândă încât forţează legile fizicii – VIDEO
A fost descoperită cea mai mare gaură neagră observată până acum (VIDEO)