Savanţii din Germania au creat cel mai mare ”soare artificial”. Consumă electricitate în patru ore cât o casă într-un an
Soarele artificial, sau Synlight, aşa cum a fost numit de savanţi, este localizat în Jülich, Germania, şi foloseşte 149 de lămpi de xenon pentru a recrea lumina Soarelui într-un singur punct, vaporizând apa pentru a crea hidrogen liber, relatează IFL Science.
Synlight are o înălţime de 14 metri şi o lăţime de 16 metri şi poate produce temperaturi până la 3.000 de grade Celsius, concentrate pe un spaţiu restrâns de 20X20 cm.
Testul efectuat a durat 15-20 de minute şi a produs o cantitate infimă de hidrogen, dar teoretic poate fi lăsat pornit chiar şi pentru o zi.
Soarele artificial produce de 10.000 de ori intensitatea radiaţiei solare pe Pământ, iar spectrul radiaţiei UV este similar cu cel al Soarelui. Consumă cantitatea de electricitate în patru ore cât consumă o casă cu patru persoane pe durata unui an.
Hidrogenul nu se găseşte liber în mod natural pe Terra într-un mod care să fie fezabil pentru producţia industrială, de aceea cercetătorii au căutat să găsească alternative la procedeele deja existente (precum hidroliza) mai puţin costisitoare. Având în vedere consumul extrem al acestui experiment, cercetătorii par foarte departe de această realizare. Dar, susţin aceştia, testul a avut în vedere demonstrarea conceptului – că radiaţiile UV pot fi folosite într-un mediu controlat pentru a separa oxigenul de hidrogen.
Dmitrij Laaber, conducătorul acestui proiect precizează că „următorul pas va fi de a folosi energia solară adevărată pentru acest reactor, unde va putea fi testat în condiţii reale. […] Acest studiu a avut în principal în vedere testarea componentelor”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
De ce strănutăm când ne uităm la soare?
SUCCES fără precedent în crearea ”soarelui artificial” chinez – VIDEO