În 50% din cazuri, persoanele care se află în faza de prediabet dezvoltă această boală în următorii zece ani. Bărbaţii care au o talie mai mare de 100 de cm şi femeile care înregistrează 90 de cm în talie riscă să dezvolte această afecţiune.
Studiile arată că una din cinci persoane se poate află în faza de prediabet. Conform Consiliului director al Asociaţiei Europene de Diabet (EASD), 11,6% din populaţie suferă de diabet zaharat, iar 16% de prediabet, scrie Gândul.
Acesta apare când nivelul zahărului din sânge este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de mare pentru ca pacientul să fie diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, fără modificări ale stilului de viaţă, progresia este inevitabilă.
Prediabetul afectează atât adulţii, cât şi copiii, dar nu prezintă simptome evidente, pentru că indicele glicemiei este în creştere de la an la an şi se dezvoltă lent. Diagnosticul prediabetului are la bază testul de toleranţă la glucoză şi este foarte important, deoarece oferă posibilitatea de a trata boala înainte de a se instala. Pe lângă controlul periodic a indicelui glicemic, se pot observa anumite schimbări în organism, ca urmare a creşterii rezistenţei la insulină.
Specialiştii au demonstrat că genetica are un rol important, însă excesul de grăsime (în special în zona abdominală) şi sedentarismul pot pune în pericol orice persoană. Factorii de risc sunt greutatea corporală, dimenisiunea taliei, alimentaţia nesănătoasă, inactivitatea fizică, vârsta, istoricul de familie sau chiar rasa.
Citeşte continuarea în Gândul.