După mai bine de 100 de ani de dezbateri, s-a ajuns la concluzia că 0 absolut este imposibil din punct de vedere matematic. Inclusiv Einstein a încercat să rezolve dilema

17 03. 2017, 19:00

Deşi savanţii au suspectat de multă vreme că există o limită intrinsecă a răcirii în Univers care ne împiedică să atingem 0 absolut (0 Kelvin sau -273,15 grade Celsius), aceasta este cea mai puternică dovadă care afirmă că a treia lege a termodinamicii este validă, relatează Science Alert.

A treia lege a termodinamicii presupune că niciun sistem nu poate atinge 0 absolut pentru că entropia nu poate fi zero, altfel spus, este imposibil ca particulele care formează materia să fie complet inerte. Această teorie emisă la începutul secolului XX de către Walther Nernst a fost intens dezbătută, inclusiv de către Max Planck şi Albert Einstein.

Cercetătorii de la University College London au folosit simulări matematice pentru a cuantifica etapele răcirii, permiţându-le acestora să definească limita de viteză a răcirii unui sistem într-o anumită perioadă de timp (dovedind de asemenea că există o limită). Totuşi, limita atinsă matematic este pe departe cea mai mică, mult mai mică decât cea fizică, care este stabilită de NASA cu Cold Atom Laboratory doar unul dintr-un miliard de părţi dintr-un grad peste 0 absolut.

Descoperirea este importantă în contextul în care la asemenea temperaturi se pot observa comportamente ale atomilor care au fost până acum necunoscute.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Este posibil ca timpul să curgă în direcţia opusă? Fizicienii au găsit răspunsul

Un fizician olandez susţine că modul în care înţelegem gravitaţia ar trebui REINTERPRETAT – VIDEO

Oamenii de ştiinţă au descoperit viteza cu care se măreşte universul

Poate timpul sa curga invers in alte universuri?