Obiectul este mai masiv ca Jupiter şi arată ca una dintre planetele interstelare, care nu fac parte din niciun sistem stelar; doar că nu are similarităţi cu alte planete interstelare cunoscute, relatează Science Alert.
Acum, o echipă de cercetători a investigat obiectul ciudat, cunoscut ca CFBDSIR 2149-0403 şi au găsit dovezi care indică faptul că nu este o planetă şi că este mai „sălbatică” decât s-a crezut anterior. Problema a fost că CFBDSIR 2149-0403 a fost clasificată ca planetă interstelară în urma câtorva observaţii preliminare.
Este însă greu de determinat dacă aceasta este o planetă interstelară sau este o pitică cenuşie – obiecte substelare care sunt mai grele decât cele mai grele planete, dar mai uşoare decât cea mai uşoară stea, fără să aibă suficientă masă ca să susţină fuziunea nucleară.
Studiul recent a fost efectuat de o echipă de cercetători de la Grenoble Alpes University din Franţa condusă de Philippe Delorme, care a observat obiectul folosind multiple telescoape. Ceea ce a rezultat este că obiectul este şi mai bizar decât se credea înainte.
Mai mult, nu face parte din grupul de obiecte cosmice numit AB Doradus aşa cum s-a speculat, eliminând această ipoteză. Echipa a mai descoperit că obiectul avea ori gravitaţie scăzută, ori conţinut de metale neobişnuit de mare. De asemenea, noile observaţii îi făceau mai puţin siguri de masa corpului, ceea ce însemna că acesta poate fi şi o pitică cenuşie.
Aşadar, conform acestor observaţii, rămân două ipoteze: CFBDSIR 2149-0403 este ori o planetă interstelară tânără (500 de milioane de ani), având de 2-13 ori masa lui Jupiter; ori este o pitică cenuşie cu un conţinut mare de metale, cu vârsta de 2-3 miliarde de ani şi masa de 2-40 de ori mai mare decât masa lui Jupiter.
Există şi o a treia variantă, desigur, să fie o categorie de obiecte necunoscută până acum.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
S-au descoperit primele dovezi ale unei planete solide dintr-un sistem solar cu două stele
O stea pitică apropiată conţine elementele care creează viaţa
O auroră boreală a fost surprinsă pentru prima dată în afara Sistemului Solar – FOTO
Un studiu inedit scoate la iveală o dovadă a existenţei abundente a apei pe Marte