Ruşii şi americanii vor lansa un proiect ştiinţific de AMPLOARE cu importanţă CRUCIALĂ pentru viaţa de pe Terra
NASA şi Rusia lucrează împreună pentru a trimite o misiune pe Venus în următoarul deceniu. Această misiune poate include o sondă spaţială, un lander, chiar şi o navă care va zbura în atmosfera superioară a planetei. Misiunea poate fi lansată în 2026 sau 2027, durând aproximativ 200 de zile până va ajunge pe a doua planetă a Sistemului Solar, relatează IFL Science.
Scopul acestei misiuni este de a investiga dacă Venus a avut oceane şi un mediu habitabil acum câteva miliarde de ani, înainte de creşterea activităţii solare care a dus la eliberarea unei cantităţi imense de dioxid de carbon în atmosfera planetei Venus.
Acest lucru a dus la creşterea în densitate a atmosferei, ceea ce a dus în ultimă instanţă la evaporarea apei şi la condiţiile de astăzi, de temperaturi de 470 de grade Celsius şi o presiune similară cu cea de pe fundul oceanelor.
Jim Green, directorul Planetary Science Division din cadrul NASA, a susţinut că „înţelegerea proceselor de pe Venus şi Marte de va oferi o imagine mai completă despre modul în care planetele au evoluat de-a lungul timpului, astfel putem obţine o cunoaştere despre trecutul, prezentul şi viitorul Terrei”.
NASA nu a mai trimis o misiune pe Venus din 1990, ultima fiind Magellan, iar Rusia, atunci Uniunea Sovietică, a trimis numeroase misiuni ca parte din programele Venera şi Vega.
Landerul şi sonda vor fi folosite pentru a studia efectul de seră de pe Venus şi de asemenea să analizeze geologia. Având în vedere condiţiile de pe Venus, landerul va rezista numai câteva ore.
Cât despre navă, prototipul va fi realizat de Northrop-Grumman, numit Venus Atmosphere Mobile Platform (VAMP) (imaginea de mai sus). Acest vehicul va zbura la o altitudine de 50-62 km altitudine pentru 117 zile terestre, într-o zonă a atmosferei despre care se crede că are o compoziţie chimică similară cu cea din atmosfera Pământului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Venus a fost prima planetă locuibilă din sistemul nostru solar
Fenomen astronomic spectaculos. Când va avea loc „întâlnirea” dintre Venus şi Jupiter
Unde a disparut apa de pe Venus?
Este posibil ca Venus să fi fost locuită vreodată? Ce au găsit cercetătorii