Cum a devenit Terra un ”bulgăre de gheaţă” acum 717 de milioane de ani? MISTERUL cele mai mari glaciaţiuni a fost în sfârşit elucidat
O nouă ipoteză poate clarifica această enigmă, în care cercetătorii de la Harvard pun glaciaţiunea extremă pe seama activităţii vulcanice intense, relatează Science Daily.
Cercetătorii au stabilit evenimentul glaciar la 717 milioane de ani (+/- câteva sute de mii de ani). În acea perioadă un eveniment vulcanic gigantic avea loc în ceea ce astăzi sunt Groenlanda şi Alaska.
Francis Macdonald, savant în cadrul acestui studiu, a menţionat: „Ştim că activitatea vulcanică poate avea un efect major asupra mediului, astfel marea întrebare era cum cele două evenimente sunt asociate”.
La început, echipa credea că rocile bazaltice care se descompun în magneziu şi calciu interacţionează cu dioxidul de carbon din atmosferă astfel cauzând răcirea, dar acest lucru este improbabil deoarece răcirea s-ar fi petrecut în timpul a milioane de ani, iar datele din teren indică o coincidenţă mai precisă.
Macdonald a apelat astfel la Robin Wordsworth, care modelează climatele altor planete, şi a întrebat dacă aerosolii vulcanilor pot răci rapid Pământul. Răspunsul a fost afirmativ, dar în anumite condiţii. Acesta a menţionat că „astfel de erupţii au loc în toată istoria geologică dar nu sunt întotdeauna asociate cu evenimentele de răcire”.
În acest caz, însă, s-a observat că erau condiţii propice pentru instalarea unei ere glaciare. Datele geologice au arătat că vulcanii au erupt prin sedimente bogate în sulf, care ar fi fost împinse în atmosferă de către vulcan, formând dioxid de sulf. Dioxidul de sulf are trăsătura de a bloca lumina solară odată ajuns în straturile superioare ale atmosferei.
De asemenea, dioxidul de sulf este mai eficient în blocarea radiaţiilor solare pe măsură ce se află mai aproape de ecuator, întrucât această porţiune a planetei este mai expusă la soare, iar acum 717 milioane de ani Groenlanda şi Alaska se găseau în zona ecuatorială.
Ce s-a mai descoperit este că erupţia nu a fost un eveniment izolat, ci a fost o întreagă serie de erupţii care a durat mai bine de un deceniu, în urma căreia a apărut lanţul vulcanic ce se întinde pe mai bine de 3.000 de kilometri, între Groenlanda şi Canada.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ultima Era Glaciara s-a instalat in numai sase luni
Noua Era Glaciara: Pamantul ca un bulgare de nea
Terra va intra într-o Mică Eră Glaciară în următorul deceniu, susţin 3 studii recente