Tulburarea obsesiv-compulsivă, sau obsessive-compulsive disorder (OCD), apare atunci când o persoană se simte obligată să repete anumite acţiuni sau să gândească anumite lucruri, relatează Science Alert.
Aceste rutine sunt numite „ritualuri”, iar experţii consideră că acest comportament persistă din cauza faptului că cei afectaţi nu pot învăţa atunci când o situaţie nu este ameninţătoare.
Pentru a dovedi acest lucru, savanţii au efectuat o serie de experimente pentru a verifica dacă tratamentul curent este funcţional. Acesta presupune ceea ce se numeşte „terapia prin expunere”, unde pacientul este determinat să confrunte sursa anxietăţii (precum atingerea unui obiect murdar). S-a constatat de-a lungul timpului că această metodă este ineficientă.
Experimentul principal al echipei a constat în recrutarea a 78 de voluntari, dintre care 43 aveau OCD. Participanţilor li se administra un mic şoc electric atunci când vedeau o faţă verde, dar nu şi atunci când vedeau o faţă roşie.
În urma măsurătorilor, s-a observat că atunci când feţele s-au schimbat şi faţa roşie era asociată cu şocul electric, persoanele cu OCD nu s-au putut adapta noilor condiţii, comparativ cu cele sănătoase care nu au avut nicio problemă de adaptare.
Astfel, persoanele care au această tulburare găsesc dificilă acomodarea într-un mediu în continuă schimbare, altfel spus tiparele lor comportamentale rămân rigide în faţa schimbărilor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articiole:
Tulburarea obsesiv-compulsivă este asociată cu un risc crescut de îmbolnăvire de schizofrenie
O infecţie din copilărie ar putea duce la dezvoltarea unui comportament obsesiv-compulsiv
Rezultatul unui nou studiu: Depresia nu este doar o tulburare mintală