Home » Știință » Acceleratorul de particule de la Geneva a suferit un ,,transplant de inimă.” Acesta îi va ajuta pe experţii din cadrul CERN să descopere noi informaţii despre formarea Universului

Acceleratorul de particule de la Geneva a suferit un ,,transplant de inimă.” Acesta îi va ajuta pe experţii din cadrul CERN să descopere noi informaţii despre formarea Universului

Acceleratorul de particule de la Geneva a suferit un ,,transplant de inimă.” Acesta îi va ajuta pe experţii din cadrul CERN să descopere noi informaţii despre formarea Universului
Publicat: 04.03.2017
Inginerii din cadrul Large Hadron Collider (LHC) au realizat o procedură complicată de înlocuire a unei piese importante a acceleratorului de particule.

Membri LHC au descris operaţiunea ca pe un ,,transplant de inimă”  şi afirmă că acceleratorul a fost dotat cu un nou ,,detector de pixeli” care funcţionează precum o cameră fotografică ce poate înregistra modelul particulelor subatomice, notează Mail Online. 

Compact Moun Solenoid (CMS) este unul dintre cele patru detectoare principale, care acumulează peste 10 milioane de gigocteţi de informaţie anual.  Large Hadron Collider este un accelerator care se întinde pe 27 de kilometri în interiorul căruia particulele sunt zdrobite între ele cu viteza luminii. 

Experţii speră ca LHC să-i ajută să înţeleagă mult mai bine modul în care s-a format Universul. Peste 1.200 de particule magnetice transmit o rază de particule de-a lungul tunelului enorm al maşinăriei care se află îngropat sub pământ. 

În anumite zone ale tunelului razele se intersectează şi particulele se ciocnesc, iar detectoare puternice precum CMS înregistrează rezultatul obţinut din aceste coliziuni. 

Inima lui Compact Moun Solenoid este compusă dintr-un detector de pixeli care descoperă şi apoi reconstruieşte modelul particulelor după fiecare coliziune.  ,,Am înlocuit camera de 66 de magapixeli cu una de 124 de megapixeli,” spune Austin Ball, coordonator tehnic al CMS

Acceleratorul de particule a fost scos din funcţiune din decembrie 2016 pentru îmbunătăţiri şi îşi va reîncepe activitatea în primăvara anului 2017.  CMS şi detectorul Atlas au contribuit la descoperirea Bosonului Higgs în 2012. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase