O ”pată” masivă misterioasă luminează o parte îndepărtată a Universului
Nebuloasa este localizată în centrul unui ”protocluster” enorm de galaxii timpurii la o distanţă de 10 miliarde de ani lumină faţă de Terra, relatează Science Alert.
Obiectul a fost încadrat în categoria enormous Lyman-alpha nebula (ELAN), şi nu este doar cel mai luminos obiect din categoria lui descoperit în Univers – este de asemenea şi cel mai mare, depăşind chiar şi Nebuloasa Melcului, care se întinde pe o distanţă de 2 milioane de ani în spaţiul intergalactic.
J. Xavier Prochaska, un membru al echipei care a observat această nebuloasă susţine că „este un fenomen energetic terific care nu are o sursă evidentă de energie”.
ELAN reprezintă în principiu acumulări de gaz despre care se crede că sunt reţele de filamente care leagă galaxiile vecine.
Deşi încă nu se cunosc prea multe despre sursa de alimentare a acestei nebuloase, descoperirea are potenţialul de a spune ceva despre prima perioadă a existenţei Universului, la 3 miliarde de ani după formare (lumina receptată de astronomi are o vechime de 10 miliarde de ani).
Descoperirea urmează să fie publicată în revista de specialitate Astrophysical Journal.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Hubble a surprins o bătaie de inimă pe Nebuloasa Crabului. Imagini VIDEO fascinante
Hubble a surprins “focuri de artificii” dintr-o nebuloasa
Calculele astronomilor au fost confirmate. Galaxia noastră va intra în coliziune cu o altă galaxie
Telescopul Hubble a reperat o nebuloasă planetară la 6.000 de ani lumină distanţă